tisdag 7 december 2021

Adana kebab (lammfärsbullar)

 



Dessa görs normalt grillade på spett, men jag älskar att göra dem så här!


800 g lammfärs
1 gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 liten knippe persilja
1 msk sumak (tillför lite syra till köttfärsen - se bild))
1-2 tsk spiskummin
2 tsk  paprikapulver
Salt & peppar

Tomatsås
50 g smör
4 msk tomatpuré
2 msk paprikapuré (se bild)
Ca 4 dl vatten
Salt & peppar

Börja med tomatsåsen. Hetta upp smör i en liten kastrull, fräs tomatpuré och paprikapuré under omrörning i ca 5 min på medelvärme. Tillsätt vatten och smaka av med salt. Låt såsen puttra sakta utan lock i ca 15 min. Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 175 grader. 

Lägg paprika, vitlök och persilja i en mixer och mixa tills det blir finhackat.

Lägg  grönsakshacket i en bunke och blanda ihop ordentligt med köttfärsen (använd händerna). Forma köttfärsen till avlånga köttbullar om du ska steka dem (eller  trä köttfärsen på grillspett och grilla dem). Stek i olja tills de får fin färg och ställ sedan in i ugnen ca 10-12 minuter för att bli klara.

Servera med ugnspotatis och tomatsås.

Tillför syra till maten

Finns i både mild och stark variant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar