onsdag 14 april 2021

Papoutsakia ("små skor") Fylld Aubergine

 

Fyllda auberginehalvor kallas för Papoutsakia i Grekland vilket betyder "små skor".
Köttfärssåsen kan varieras i oändlighet, men denna köttfärssås har en grekisk "touch" tycker jag.

4 st auberginer

500 g bland- eller nötfärs

1 st gul lök (hackad)

3-4 st vitlöksklyftor (tunt skivad)

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 dl rödvin

3-4 tsk oregano (torkad)

1 st kanelstång

1 pkt fetaost 

1 dl riven parmesanost

Olivolja

Salt och peppar


Sätt ugnen på 225 grader. Skölj av auberginerna och torka. Dela auberginerna på längden och skär några snitt i köttsidan. Häll över lite olivolja och grädda i ugnen ca15 min tills köttet lätt släpper.


Medan auberginerna är i ugnen kan du sätta igång med köttfärssåsen. Fräs lök och vitlök sakta i rikligt med olivolja. Den ska inte få färg, bara bli genomskinlig. 


Lägg sedan i köttfärs och fortsätt steka tills den är helt genomstekt. Lägg i tomatkross, tomatpuré, vin och kryddor. Låt den puttra en stund på spisen. 


Ta ut auberginerna, gröp ut auberginens fruktkött försiktigt, utan att göra hål på skalet. Hacka aubergineköttet och lägg ner det i köttfärssåsen. Smaka av.


Fyll auberginerna med köttfärssås och toppa med riven parmesan och smulad feta. Ställ tillbaka in i ugnen tills osten har smällt och blivit gyllenbra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar