tisdag 7 december 2021

Fransk löksoppa

En riktig klassiker och väldigt lättlagad!
1 kg gul lök (tunt skivad) 
1 vitlöksklyfta 
¼ tsk salt 
2 msk smör 
1 msk olja 
2 dl vitt vin 
5 dl hönsbuljong 
 4 kvistar timjan 
Lite hackad persilja 
1 lagerblad 
Salt & peppar 

Till servering: 
200g lagrad ost (riven) 
4 skivor dagsgammalt bröd (rostat) 

Stek löken och vitlöken försiktigt i olja & smör. Den ska inte få färg, utan endast bli genomskinlig. Låt kallna helt. 
Vakuumförpacka löken och lägg påsen i din sous vide. Kör den på 85 grader i 12-24 timmar, tills den är vackert brun. Jag kör den faktiskt i 24 timmar! 
Lägg löken i en gryta och häll i vin, buljong och örter. 
Koka ihop sakta i ca 15 minuter och smaka av med salt och peppar. 
Häll soppan i portionsskålar, lägg på brödet och toppa med osten. 
Gratinera tills osten fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar