onsdag 21 oktober 2020

Grytbröd - det ultimata brödet

 

Mjukt på insidan och knaprigt på utsidan!
Du kan variera i oändlighet med olika mjölblandningar.


25 g Jäst
6 dl Ljummet vatten (37 grader)
2.5 tsk Havssalt
2.5 dl Grahamsmjöl
4 dl Rågmjöl
8 dl Vetemjöl

Börja med att smula jästen i en bunke.
Häll över vattnet och rör ut jästen.
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i 2 h.


Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma den till en stor rund bulle. Strö över lite mjöl.
Lägg en bakduk över degen och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C och ställ in en gjutjärnsgryta med lock.
När degen är färdig så tar du ut grytan ur ugnen, strö sedan rikligt med mjöl i botten på grytan och lägger ner degen försiktigt. Glöm inte mjölet i botten, då fastnar brödet!
Lägg på locket och grädda brödet i 25 minuter.
Tag sedan av locket och grädda i ytterligare 25 minuter.
Tag ut brödet ur grytan när det gräddats färdigt och låt det svalna på galler.


Jag brukar skiva upp brödet och frysa in direkt när det har svalnat, så kan jag ta fram en skiva när jag behöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar