måndag 23 oktober 2017

Coq au vin



1 kyckling (ca 1 ½ kg) eller motsvarande kycklingfiléer
1 stor gul lök (stora bitar)
1 flaska mustigt rödvin
2 msk rödvinsvinäger
2 hönsbuljongtärningar eller 3 msk koncentrerad fond
4 dl vatten
1 knippe färsk timjan
4 lagerblad
3-4 vitlöksklyftor (hela)
1 msk tomatpuré
200 g rimmat sidfläsk (strimlat)
200 g champinjoner (stora bitar)
200 g smålökar (hela)
3 morötter (tärnade)
Smör och olja till stekning
Salt och peppar
(ev lite majsena)


Stycka kycklingen i stora bitar, salta och peppra.
Skala och skär löken i stora bitar.
Bryn kycklingbitarna och lök runtom i smör och olja i en rymlig gryta.
Smula ned buljongtärningarna och häll på rödvinet, vinägern och vattnet.
Lägg i timjan, lagerblad, hela vitlöksklyftor samt tomatpuré. Rör försiktigt så att allt blandas och låt sjuda under lock i ca 30 minuter.
Ta upp kycklingbitarna med en hålslev och sila buljongen.
Häll tillbaka buljongen i grytan och koka ihop den 7-8 minuter tills den börjar tjockna.
Strimla under tiden fläsket och skär champinjonerna i stora bitar.
Skala smålökarna men låt topparna sitta kvar så att de inte ramlar isär.
Skala och skär morötterna i stora tärningar.
Knaperstek sidfläsket i en stekpanna.
Bryn svampen, lökarna och morotstärningarna i fläskfettet i samma stekpanna.
Lägg tillbaka kycklingen i den reducerade skyn. Lägg i fläsket och grönsakerna. Låt allt puttra ihop i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar, men kom ihåg att fläsket är salt.
Servera rykande hett med kokt potatis eller eventuellt tagliatelle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar