söndag 26 februari 2017

Morockansk lammgryta

"Mise en place" för en Marockansk Lammgryta!

1 tsk kummin
2  tsk koriander
1,5 tsk salt
1 tsk fänkålsfrön
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk svartpeppar

1 kg lamm (skuret i 2 cm kuber)
Olivolja

1 stor lök (hackad)
1 msk tomatpuré
1 burk kikärtor (eller en burk stora vita bönor, vilket jag tycker är godare)
0,5 l kycklingbuljong
2,5 dl torkade aprikoser (grovt hackade)
2 bifftomater (tärnade)
2 kanelstänger
1 msk färskriven ingefära
2 tsk rivet citronskal
2 msk färsk koriander (hackad)

Blanda kryddorna i en stor skål (de första 6 ingredienserna). Lägg i lammet och blanda väl.
Sätt på gjutjärnspanna på spisen och häll i ca 2-3 msk olivolja. Stek köttet i omgångar tills det har en stekyta på alla sidor. (ca 8 min). Häll i mer olivolja efter behov. Lägg över lammet i en skål efterhand.

Lägg i lök, vitlök och tomatpuré i stekpannan och stek på låg värme tills de är genomskinliga (ca 5 min). Tillsätt buljong, ärtor, aprikoser, tomater, kanel, ingefära och citronskal och koka upp.

Lägg på locket och koka sakta i ca 1,5-2 timmar tills lammet är mört. Smaka av och korrigera med kryddorena.

Servera med rejält med färsk koriander och bulgur eller ris,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar