fredag 31 mars 2017

Lammfärsbullar med mycket mynta och chermoula

Enastående goda lammfärsbullar med härliga smaker (om man inte är rädd för vitlök)!
Chermoula
2 st vitlöksklyftor
1/4 tsk salt
1 tsk harissa (se bild nedan)
1 tsk nystött korianderfrön
1 tsk nystött kummin
1 tsk paprika
1 msk saft av citron
20 g färska mintblad (ca 3 dl)
2 msk olivolja

Lammfärsbullar
600g lammfärs
2 vitlöksklyftor (pressade)
2 tsk nystött kummin
1 tsk nystött korianderfrön
1 tsk stark paprikapulver
3 msk myntablad (finhackade)
1 tsk salt
2-4 msk olivolja till stekning

Tomatsås
2 lökar (finhackade)
2 st kanelstänger ca 7-8 cm långa
3 cm färskriven ingefära
1 burk krossade tomater
1 msk flytande honung
105 dl lamm- eller kycklingbuljong

Börja med Chermoulan. Blanda alla ingredienser i en liten matberedare och kör tills det är en härlig grön smet. Ställ åtsidan.

Blanda färs, vitlök, kryddor, mynta väldigt noggrant i en stor skål.
Olja händerna lite och forma till små köttbullar (ca 2,5 cm).
Värm upp olivoljan i en djup stekpanna (eller tjockbottnad kastrull) och bryn köttbullarna runt om i ca 5 minuter tills de är gyllenbruna.
Ta upp dem med en hålslev och ställ åtsidan.

Lägg i löken i stekpannan och bryn tills den är genomskinlig.
Lägg i ingefäran och kanelstängerna och bryn ytterligare en minut. Fyll på med lite olivolja om det behövs.
Häll i buken med krossade tomater, honung, buljong och 2 msk av Chermoulan och koka upp.
Lägg i köttbullarna och låt dem puttra sakta under ett halvstängt lock i 20 minuter, rör om då och då.
Blanda i resten av Chermoulan. Smaka av!

Servera med smörad couscous och dekorera med lite färska, rivna myntablad!

NJUT!!!
Harissa, en nordafrikansk kryddblandning





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar