![]() |
Häftigt recept på vad som annars är en något missförstådd styckdel av grisen, |
Snöre för att knyta ihop rullen
0,5 l äppelcider
Fyllning:
1 liten fänkål, allt inkl de dill-liknande bladen (grovt hackad)
1 dl färska kryddor (t.ex. salvia och timjan)
4-5 vitlöksklyftor
Citronskal från en citron (riven)
1 msk salt
2-3 tsk fänkålsfrön
1 tsk röd chilipeppar (gärna "flakes")
(ev ,05 dl pinjenötter)
0,5 tsk svartpeppar
1 dl olivolja
Kör alla ingredienser i en matberedare tills det blir en tjock pasta.
Fläsksidan:
Börja med att lägga fläsksidan med svålen upp på din arbetsyta. Rista svålen i ett kryssmönster, men inte ända in till köttet.
Vänd på sidan och bred ut pastan på köttet.
Rulla ihop och knyt så hårt det bara går. Ca 1,5 - 2 cm mellan varje snöre.
Nu kan du antingen fortsätta eller lägga undan porchettan till nästa dag,
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg porchettan i ett ugnsfast form och ställ in den i ugnen i 35 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
Sänk temperaturen till 140 grader, häll över äppelcidern och sätt in en stektermometer i den tjockaste delen. Köttet är klart när det är uppe i 70 grader.
Låt svalna lite innan du skär upp köttet.
Sila skyn och servera vid sidan av.
Om jag har använt en hel fläsksida (STOR rulle), så styckfryser jag skivorna och plockar fram då och då som måltid eller smörgåsmat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar