fredag 27 maj 2016

Chili- & Vitlöksspäckad Älgstek

En "modern" älgstek
800 g älgstek (putsad)
1 röd chili (skuren i stavar)
5-6 vitlöksklyftor (halverade)
1/4 kruka färsk timjan
Salt och peppar
Smör till stekning

1 dl kinesisk soja
1/2 dl honung
Vatten


  • Gör små djupa hål i steken med en vass kniv och peta ner chili och vitlök i olika hål. Salta, peppra och gnid in steken med timjan. Värm ugnen till 150 grader.
  • Hetta upp en stekpanna med smör i och stek köttet runtom tills det har en gyllenbrun färg.
  • Lägg i en ugnsform och sätt i en köttermometer i den tjockaste delen. 
  • Ringla över honungen och sojan. Ös steken då och då med skyn och fyll ev på med lite vatten om det börjar bli torrt i formen.
  • Stek till en innertemperatur på 57 grader (blodigt) eller 60 grader (medium). 
  • Vira in i folie och låt köttet vila i 20 minuter innan du börjar skära upp det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar