fredag 1 mars 2013

Portergryta

Så enkelt, men ack så gott

1 kg tärnad högrev (gärna nöt, men häst eller vilt går säkert också bra)
1 flaska porter (50 cl)
1/2 dl svartvinbärssaft (koncentrerad)
2 msk soja (helst kinesisk)
2 msk kalvfond
5 enbär
5 svartpepparkorn
10 smålökar (samt ev några tärnade morötter)
2 dl vispgrädde
2 msk mjöl
Alternativ: För den som gillar lite "sting" i maten, lägg även i 1/2 röd chili som du sedan tar ur innan du reder såsen

Koka upp öl, saft, soja och fond tillsammans med kryddorna.
Lägg i köttet och koka upp och skumma. Låt koka i en timma.
Skala löken och lägg i (tillsammans med eventuella morötter) och koka ytterligare 15 min.
Vispa ner mjölet i grädden och häll ner. Koka 5 min till.

Servera med potatismos (helst hemmagjord) eller potatis- och blomkålsmos, svamptimbal och svartvinbärsgelé!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar