lördag 2 juni 2012

Mustig & Oslagbar Köttgryta




Det finns 100-tals, kanske t.o.m. 1,000-tals recept på goda köttgrytor,
men den här måste nog rankas som en av de bättre.
Koktiden är lång, men grytan är väl värd att vänta på!

800g nötkött, tärnat i 3x3 cm tärningar2 pkt bacon, skuren i 2 cm remsor
2 gula lökar, grovt skurna
4-5 schalottenlökar, halverade
3 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1/2 l rött vin
3-4 lagerblad
1/2 dl kalvfond
1 tärning grönsaksbuljong
3 dl vatten
5 msk tomatpuré
2 msk soja
Färsk  timjan (eller torkad)
1 morot, grovt tärnad
1 palsternacka, grovt tärnad
10 champinjoner, eller annan svamp
salt & peppar

Bryn nötköttet i en gjutjärnsgryta (eller stekpanna). Lägg åt sidan
Påbörja grytan med att steka bacon.
Lägg i löken & vitlöken när baconet börjar bli färdigstekt.
Späd med de krossade tomaterna, rödvin, vatten, kalvfond och grönsakstärningen.
Tillsätt tomatpuré och soja och lägg i köttet.
Lägg i lagerblad och dra av bladen på 5-6 timjanstänger och lägg i grytan.
Salta och peppra.
Låt bubbla länge på låg värme utan lock.
Om man går över 3 timmar kan man behöva titta till och kanske späda vid behov. Då tar man lämpligen lite fond och vatten. Man bör inte gå under 2 timmar.
Någon halvtimme innan grytan är färdig lägger du i moroten, palsternackan & champinjonerna.

Servera med jordärtskockspuré!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar