måndag 24 oktober 2011

Hasselbackspotatis

På 1940-talet blev Djurgårdens populära restaurang Hasselbacken omgjord till restaurangskola. Kriget gjorde sitt till att matlagningen gick i sparsamhetens tecken. Potatisen var en bra basvara - nu "uppfanns" Hasselbackspotatisen som med elevernas hjälp sedan spred sig runtom på Sveriges restauranger.
-

Så enkelt, men ett tillbehör som vi kanske ibland glömmer bort!
6 potatisar av fast sort
25 g smör
1 tsk salt
1 msk ströbröd

Värm ugnen till 225°. Skala potatisen. Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Lägg potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt. Smält smör och pensla potatisen väl. Baka dem i ugnen i 20 minuter.
Strö på salt och ströbröd. Låt potatisen baka ytterligare 15-20 minuter. Pensla med smör då och då. Servera Hasselbackspotatisen som tillbehör till fågel- och kötträtter.

Tips: Det går även att byta ut ströbrödet mot riven, fast ost typ Parmesan,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar