fredag 13 maj 2011

Spanakotyropita (Spenat & feta paj)



Jag älskar att laga grekiska pajer, men det är inte ungdomarnas absoluta favoriter. Då och då kan jag bara inte hålla mig... Själva proceduren är terapiarbete tycker jag. :-)

1 kg frusen spenat (tinad/hackad)
2-3 msk dl olivolja
1 stor lök eller 4 vårlökar (hackade)
300g feta
200g ricotta eller keso (valfritt)
4 ägg (uppvispade)
2 msk dill (finhackad)
2 msk persilja (finhackad)
Salt and peppar
1 paket filodeg (helt tinat om du har valt fryst)
125g smör (smält)

Ställ ugnen på 180 grader

Värm oljan i en stekpanna och stek löken. Lägg i spenaten och stek lite så att vätskan försvinner (dränera ev kvarvarande vätska). Låt kallna lite.

Mosa fetan i en stor skål med en gaffel. Lägg i ricotta/keso, de uppvispade äggen, dill, persilja och kryddorna. Lägg även i spenaten och blanda.

Smörj botten av en eldfast form med smält smör. Lägg på en filoplatta och pensla med smör. Fortsatt att lägga på plattor & pensla tills du har 5-6 plattor.

Häll över spenatmixen och bred ut.

Täcke med en filoplatta och pensla. Platta & pensla tills du har 5-6 lager ovanpå spenatblandningen.

Om du vill ”snygga till den” så kan du ta en vass kniv och trimma bort kanterna.

Ställ in i ugnen och låt pajen stå i ca 35-40 min eller tills den har fått finfin färg. Låt pajen vila i ca 10 min, skär sedan i stora rutor och servera.

Lite olika varianter....
Idag hade jag varken ricotta eller vanlig keso i huset så jag valde dessa 2 istället. Gick hur bra som helst!

Jag hittade filodeg på en hylla på Willys (varken fryst eller kyld) och den funkade kanonbra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar