tisdag 19 april 2011

Linssoppa (Fakes)



En mycket enkel grekisk soppa som kan ätas kall, ljummen eller varm.
Vinäger finns som både ingrediens och tillbehör och man kan använda antingen
vanlig vitvinsvinäger eller så som jag gör: balsamvinäger. En smaksak helt enkelt.

500g         torkade gröna linser 
1 1/2 l        vatten (+ ev 1/2 liter till senare)
1                stor lök (hackad)
4-5            vitlöksklyftor (hela)
4-5            lagerblad
1 1/2 msk    tomatpuré
1 dl             olivolja
1 msk         vinäger
Salt & peppar

Skölj linserna i ett durkslag. Lågg i dem i en kastrull tillsammans med vatten, lök, vitök, kryddor & lagerblad. Koka upp och låt puttra i ca 15 min. Tillsätt olivolja, tomatpuré och vinäger och koka tills linserna är "al dente" (totalt ca 20-25 min). Häll ev i 1/2 l vatten till vid slutet om det börjar se torrt ut.
Servera med tärnad feta, balsamvinäger (eller vitvinsvinäger) och bröd att doppa i soppan.

Serveringsalternativ: Byt ut feta & vinäger mot Sweet Chili Sås och krydda med lite cayenne för en mer pikant upplevelse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar