En mycket enkel grekisk soppa som kan ätas kall, ljummen eller varm. Vinäger finns som både ingrediens och tillbehör och man kan använda antingen vanlig vitvinsvinäger eller så som jag gör: balsamvinäger. En smaksak helt enkelt.
1 1/2 l vatten (+ ev 1/2 liter till senare)
1 stor lök (hackad)
4-5 vitlöksklyftor (hela)
4-5 lagerblad
Salt & peppar
1 1/2 msk tomatpuré
1 dl olja
1 msk vinäger
Skölj linserna i ett durkslag. Lågg i dem i en kastrull tillsammans med vatten, lök, vitök, kryddor & lagerblad. Koka upp och låt puttra i ca 15 min. Tillsätt olivolja, tomatpuré och vinäger och koka tills linserna är "al dente" (totalt ca 20-25 min). Häll ev i 1/2 l vatten till vid slutet om det börjar se torrt ut.
Servera med tärnad feta, balsamvinäger (eller vitvinsvinäger) och bröd att doppa i soppan.
Serveringsalternativ: Byt ut feta & vinäger mot Sweet Chili Sås och krydda med lite cayenne för en mer pikant upplevelse!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar