Man kan inte hitta alla ingredienser man behöver i Sverige,
så det här är min "svenska" variant, men smakar precis lika gott!
Pasta
I brist på riktig pasticcio (lång, tjock och ihålig pasta), så har jag valt Rigatoni.
Koka enl anvisning.
Bechamel (vitsås)
1 l mjölk
50 g smör
1/2 dl vetemjöl
2 hela ägg
2 äggulor
300g riven ost
salt & vitpeppar
(Jag tycker det är enklast att gör en "toppredning" och så här går det till.)
salt & vitpeppar
(Jag tycker det är enklast att gör en "toppredning" och så här går det till.)
Smält smöret i en kopp i micron och vispa ner mjölet. Koka upp mjölken men var försiktig så att den inte kokar över eller bränner vid i kastrullen. Vispa ner redningen i mjölken och låt den sjuda någon minut så att det tjocknar. Krydda.
När såsen svalnat något, tillsätt 2 hela ägg och 2 äggulor, samt ost.
Köttfärssås
500g köttfärs (blandfärs eller nötfärs)
1 stor lök (hackad)
2 vitlöksklyftor (hackade)
1 dl tomatpuré
2 dl vatten
Salt, peppar, lagerblad (3-4 st) & olivolja
Bryn lök, vitlök i en tjockbottnad kastrull tills de är genomskinliga. Lägg i färsen och bryn tills den är helt "grå". Tillsätt tomatpuré, vatten & kryddor. Låt puttra en stund under lock.
1 stor lök (hackad)
2 vitlöksklyftor (hackade)
1 dl tomatpuré
2 dl vatten
Salt, peppar, lagerblad (3-4 st) & olivolja
Bryn lök, vitlök i en tjockbottnad kastrull tills de är genomskinliga. Lägg i färsen och bryn tills den är helt "grå". Tillsätt tomatpuré, vatten & kryddor. Låt puttra en stund under lock.
Ihopläggning
Lägg pastan i en eldfast form. Häll över köttfärssåsen och blanda med pastan. Häll till sist över vitsåsen och ställ in i ugnen på 200g i ca 30 min.
Servera med t.ex en saftig tomatsallad med tomater, hackad rödlök, olja,persilja, balsamvinäger och kryddor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar