onsdag 6 april 2011

Kycklingsoppa med ris, ägg & citron


(Kotosoupa avgolemono)
En underbar soppa som är familjens stora favorit.
Jag brukar koka kycklingen på fm eller dagen innan
och bara göra klar soppan strax innan den ska ätas.

1 stor kyckling (helst minst 1,5 kg)
3 stora morötter (stora bitar)
1 stor lök (stora bitar)
3 stjälkar selleri (stora bitar)
2 dl ris
2 citroner
2 ägg
salt & peppar

(Om buljongen är smaklös, vilken den kan vara med svenska grönsaker, lägg i några tärningar kycklingbuljong).

Lägg kycklingen i en stor kastrull och täck ordentligt med vatten. Lägg i grönsaker & kryddor och koka upp. Låt puttra i ca 1,5 timma. Sila av buljongen till en ny kastrull och koka upp den igen tillsammans med riset. Koka i 20 minuter. När riset är klart, ta kastrullen från spisen. Dela kycklingen i små munsbitar och släng ben & skinn. Lägg kycklingbitarna i soppan. Om vattnet har kokat ihop och soppan verkar bli lite "torr", så tillsätt mer vatten. Ibland blir smaken lite "för lite" pga att grönsakerna inte smakar så mycket som de gör i Grekland. Då kan man alltid lägga till ett par tärningar kycklingbuljong.

Vispa 2 ägg och saften av 2 citroner i en skål. Häll över lite av den varma soppan i äggblandningen (för att jämna ut temperaturen) och häll sedan över äggblandningen i soppan under omröring. Det får INTE koka, för då blir det äggröra.

Servera med grekiskt bröd (Ciabatta går också bra) och tärnad feta.

2 kommentarer:

  1. Åååå där var den ju... ;) Mumsa mumsa mumsa

    SvaraRadera
  2. Åh herregud!! Mamma gjorde den här förr när nån var sjuk, jag kan säga att den här soppan gjorde alla friska! Tänk att jag hittade receptet! Mamma lärde sig mycket om pappas grekiska kultur och kunde laga många grekiska rätter. Hon sa exakt samma sak, våra svenska grönsaker kan inte mäta sig med dom grekiska. Nu ska jag laga denna soppa och hedra deras minne<3

    SvaraRadera