onsdag 6 april 2011

Chokladkaka med Kaffeglasyr

Supergod och enkel att göra. Riktigt, riktigt mättande!

Chokladkaka
200g smör (smält 30 sek i micro)
1/2 dl ströbröd
4 dl socker
4 ägg
100g mörk blockchoklad
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Vispa smör & socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen 2 i taget. Bryt chockladen i små bitar och smält i micon i en kopp. Vispa ner resten av ingredienserna i smör/socker/ägg blandningen, inkl chokladen. Häll ner smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda i ugnen i 40 min i 175 grader.

Glasyr
50 g smör
1 dl muskovadosocker (eller farinsocker)
1 dl starkt kaffe
1/2 dl grädde
100 g mörk choklad (i bitar)
Blanda allt utom chokladen i en kastrull. Koka i 10 min till det tjockat lite. Ta av från värmen och lägg i chokladen. Rör om tills chokladen smält helt o hållet. Häll glasyren över kakan när kakan svalnat lite.
Pudra gärna med kakao innan servering och även 1 dl rostade hasselnötter om du gillar hasselnötter. Servera antingen som den är eller med en klick vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar