tisdag 5 mars 2024

Krämig fläskfilégryta med champinjoner

 

En lättlagad och riktigt mumsig gryta! 


600 g  fläskfilé

3 kvistar färsk timjan

3 klyftor vitlök (finhackad)

250 g champinjoner... eller mer (grovt skivad eller tärnad)

1 purjolök (skivad)

3 dl grädde

2 dl crème fraiche

2 msk soja

2 msk kalvfond

1-2 msk dijonsenap

Smör till stekning

Salt & peppar

 

Putsa fläskfilén fri från senor och skär i skivor, ca 1-2 cm tjocka.

Salta och peppra fläskfilén och stek i smör i en het panna. Lägg i timjankvistar och stek köttskivorna i omgångar så att köttet blir ordentligt stekt och får en fin yta men behöver inte vara helt genomstekt. Lägg åt sidan.

Stek champinjonerna i smör i samma panna. Ha i vitlöken och stek i ytterligare ett par minuter. Lägg åt sidan.

Stek den skivade purjolöken i lite smör. Häll i grädde och crème fraiche i pannan. Tillsätt soja, kalvfond och dijonsenap. Låt koka ihop till en sås och tillsätt champinjonerna och fläskfilén. Koka ihop tills fläskfilén är helt genomstekt.

Toppa gärna grytan med lite färsk hackad persilja och servera med potatis, antingen kokt eller ugnspotatis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar