måndag 20 juli 2020

Dillkött på lamm



En klassiker!
Man kan använda olika typer av kött, men för mig är det endast lamm som gäller.
Till kokning:
700-800g lamm. Benfri lammstek funkar bäst, men nästan alla delar går att använda, med eller utan ben.
1 stor lök (delad i 4 bitar)
2-3 stora morötter (stora bitar)
4 lagerblad
10 hela vitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
2-3 tsk salt
Stjälkarna av 1 kruka dill (spara det fina till garnering)
1 knippe timjan (valfritt)
Vatten

Efterarbete
2-3 msk ättika
1 dl socker
2-3 msk majsena
Dill (finhackad)

Kokning:
Skär köttet i 3-4 cm stora bitar.
Lägg köttet i en stor kastrull, täck med vatten, och koka upp. Skumma av.
Lägg i övriga ingredienser och koka sakta under lock tills köttet nästan ramlar isär (säkert minst 1hr)
Ta upp köttet och lägg åt sidan. 

Efterarbete:
Sila ca 4-5 dl av buljongen i en ny kastrull.
Häll i ättika och socker och smaka av. Justera eventuellt smaken med mer ättika, socker, salt eller vitpeppar.
Avsluta med att lägga till majsena tills buljongen har tjocknat något och avsluta med att lägga tillbaka köttet och den finhackade dillen.
Servera med kokt potatis. NJUT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar