måndag 12 februari 2018

Butternut squash soppa med chili och ingefära

Kryddningen är A och O tycker jag!

1 butternut sqush, ca 1kg
2 msk olivolja
1 msk smör
2 lökar (hackade)
2 vitlöksklyftor (hackade)
1 röd chili (urkärnad och hackad)
850ml grönsak- eller hönsbuljong
4 msk crème fraiche eller yoghurt , plus lite till servering
Krydda med t.ex: salt, peppar, ingefära och cayenne

Garnera med torrostade/saltade pumpakärnor.

Ställ ugnen  på 200 C (varmluft)

Skala och skär squashen i ganska stora bitar, ca 4 cm och lägg dem i en  stor ugnsfast form med lite olivolja. Blanda ordentligt så att de är täckta och rosta i ugnen i 30 minuter. Vänd efter halva tiden.

Medan squashen är i ugnen, smält smöret och olivoljan i en stor gryta och lägg i lök, vitlök och chili. Sätt på locket och lått puttra sakta i 15-20  minuter. Rör om ofta.

Blanda ner squashen, tillsätt buljongen och yoghurten och koka upp. Häll över soppan i en mixer och kör den i omgångar tills den är helt slät. Häll tillbaka soppan i en stor kastrull/gryta och värm  upp. 

Krydda!


Servera med en  klick yoghurt, torr-rostade pumpafrön oc en god brödbit t.ex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar