En klassiker!
Deg
50 g jäst för söta degar
150g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
2 krm salt
2 tsk vaniljsocker
14 dl mjöl
Fyllning
100g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg (uppvispat)
pärlsocker
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och vaniljsocker och rör om.
Använd hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop.
Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över pärlsocker.
Grädda i ugnen (varmluft) 200 grader i 10-12 minuter
Variera: Vanilsockret i fyllningen kan bytas ut mot kardemumma eller kanel, så blir det kardemummabullar respektive kanelbullar istället. Då byter du även ut vaniljsockret i degen till kanel.
Du kan också prova andra fyllningar, som att blanda ihop 100 g smör, 4 dl hallon och 300 g mandelmassa (riv mandelmassan med rivjärn).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar