onsdag 5 oktober 2011

Vaniljbullar

En klassiker!


Deg
50 g jäst för söta degar
150g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
2 krm salt
2 tsk vaniljsocker
14 dl mjöl

Fyllning
100g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

1 ägg (uppvispat)
pärlsocker

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och vaniljsocker och rör om.

Använd hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.

Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop.


Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter

Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över pärlsocker.
Grädda i ugnen (varmluft)  200 grader i 10-12 minuter

Variera: Vanilsockret i fyllningen kan bytas ut mot kardemumma eller kanel, så blir det kardemummabullar respektive kanelbullar istället. Då byter du även ut vaniljsockret i degen till kanel.

Du kan också prova andra fyllningar, som att blanda ihop 100 g smör, 4 dl hallon och 300 g mandelmassa (riv mandelmassan med rivjärn).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar