måndag 30 maj 2011

Tjälknöl

Men dra på trisser! Jag har glömt att ladda upp världens enklaste recept!
Ni kanske redan kan knepet, men här är isf en favorit i repris!
(Arbetstid: ca 5 minuter)

1 - 1,5kg Nöt eller älgstek (djupfryst)

Saltlag
1 l vatten
1 dl salt
1 msk socker
5-10 svartpepparkorn (krossade)
5-10 enbär (krossade)
3-4 lagerblad (smulade)

Lägg in den djupfrysta steken i ugnen på ett ugnssäkert fat på kvällen i 75 grader och låt stå i 10-12 timmar, dvs hela natten.

(Om du vill så kan du använda en kött termometer efter några timmar, men inte helt nödvändigt. När köttet är 60 grader så är det rött och vid 70 grader så är det rosa.)

Koka ihop saltlagen och låt svalna. Lägg i den varma steken och låt den stå kallt i 4-5 timmar.

1 kommentar:

  1. Kristina Stina Haglöf3 februari 2014 kl. 14:02

    Jag brukar alltid ha vitlök i saltlagen, några stycken i bitar..... :)

    SvaraRadera