onsdag 6 april 2011

Enkel & Mustig Vildsvinsgryta med stjärnanis, kanel & rotfrukter

En mycket enkel gryta att laga, men med lite speciella kryddor.
Huset doftar gudomligt när det kokar!

1,5 kg benfri viltsvin eller annan vilt (skuret i små tärningar)
1 stor lök (hackad)
2 klyftor vitlök (hackad)
Blandade rotfrukter; t.ex. 1 morot, 1/2 rotselleri, 1 palsternacka (tärnade)
Salt & svartpeppar
2 msk smör
2 msk olja
1 kanelstång
2 st stjärnanis
2-3 lagerblad
1 dl strösocker
1 dl balsamvinäger
5 dl vatten
1 dl kalv- eller vildfond (koncentrerad)
2 msk maizena

Salta/peppra och bryn köttet i hälften av smöret/oljan och ta upp. Fräs alla grönsaker i resten av smöret/oljan tillsammans med kryddorna. Lägg i köttet och ställ åt sidan.
Nu kommer det som är lite knepigt, men inte svårt.
Smält sockret i en stor kastrull på medelstark värme tills det är ljusbrunt. Passa noga! Dra kastrullen åt sidan och häll i balsamvinäger, vatten och fond. Koka upp under omrörning tills sockret smält i botten.
Häll såsen över köttet. Lägg på lock och låt sjuda ca 1 timme tills köttet känns mört.
Rör ut majsstärkelsen i vattnet (lika delar vatten som majsstärkelse) och rör ner i den sjudande grytan.
Koka upp under omrörning. VOILA!!!

Jag älskar att servera denna rätt med potatismos, men på mitt eget sätt (pulvermos går superbra). Gör moset efter receptet på paketet, men lägg till 50g smör, en äggula och en stor näve torkade trattkantareller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar