onsdag 29 november 2023

Superenkel köttfärsgryta med gratinerad parmesanpotatis

 



1/2  kg nötfärs
250 g svamp- gärna champinjoner eller kantareller, men annan svamp funkar  
1 rödlökar
1 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 msk rosmarin 
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
1 msk kalvfond
1 msk soja

Till servering: strimlad purjo & hackad persilja (valfritt)
 
Potatis
1/2 kg potatis (fast sort)
50 g parmesanost
1 1/2 dl smetana
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
 
Potatis:  Koka potatisen mjuk och låt den rinna av. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Tryck till potatisen med en gaffel så att de spricker . Riv parmesanosten och blanda smetana och parmesan. Krydda med salt och peppar. Häll blandningen över potatisen. Gratinera potatisen mitt i ugnen i ca 15 min på 225° tills den fått fin färg.
 
Skär svampen i ganska stora bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala och finhacka/riv vitlöken.
 
Stek svampen i olja i en gryta tills den fått färg. Tillsätt köttfärsen och stek tills den är brynt och har fått färg. Tillsätt lök, vitlök och mjöl och rör om. Häll på grädden och tillsätt rosmarin. Låt sjuda under lock i ca 5 min. Krydda med salt och peppar, samt eventuellt mer fond & soja.
 
Servera grytan med parmesanpotatis.

Denna rätt funkar även superbra som matlåda! 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar