måndag 17 januari 2022

Moussaka 2.0 (i modern tappning)

Det som jag inte är så förtjust i med Moussaka är bechamelsåsen ovanpå.
Här är "såsen" blandad direkt i Moussakan!


1 stor aubergine 
 800g lammfärs eller nötfärs 
1,5 tsk malen koriander 
1,5 tsk rökt paprikapulver 
1,5 tsk spiskummin 
1,5 tsk oregano 
salt, peppar 
2 stora gula lökar (grovt hackade) 
4 vitlöksklyftor (hackade) 
2 pkt krossade tomater (á 400g) 
2 dl vatten 
3 stora ägg 
1 dl grädde 
3 dl mjölk 
salt, peppar 
1 pkt feta 
Smör till stekning 


Sätt ugnen på 200°C 
Skiva auberginen tunt. Lägg ut skivorna på hushållspapper. Salta lite och låt ligga cirka 15 minuter så att de vätskar ur. 

Stek köttfärsen i smör och krydda med koriander, rökt paprikapulver, spiskummin och oregano. Smaka av med salt och peppar. Ös över den stekta färsen i en bunke. 

Hacka löken och stek den på låg värme tills den är genomskinlig. Hacka vitlöken och ha ner den på slutet. Ös över löken i bunken med köttfärs. Blanda i krossade tomater. Skölj ur förpackningarna med vatten och rör ner i färsen. 

Vispa ihop ägg med grädde, mjölk, salt och peppar. Blanda med köttfärssåsen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. 

Stek aubergineskivorna lätt på båda sidor och peppra. Fördela ut ett lager av köttfärssåsen i en ugnsfast form. Lägg på ett lager med aubergine. Upprepa proceduren och avsluta med ett lager köttfärs på toppen. 

Smula över fetaost. Ställ in i ugnen och låt stå i cirka 1 timme. Servera med en fräsch tomatsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar