söndag 2 april 2017

Dubbellagad brynt fläsk med ingefära och koriander

En härlig blandning av långkok och snabbt tillagad mat med underbara smaker!
1 kg fläsk (skinkstek eller dyl)

Ställ ugnen på 125 grader.
Lägg steken i din Le Creuset (eller annan vettig gryta). Fyll på med lite vatten, men inte mer än till hälften eftersom du vill att steken ska mer ångas än kokas.
Släng i lite fröer (hel koriander och kummin t.ex.), en lök, ett par buljongtärningar och skivad ingefära... Det är inte så noga. Ställ in i ugnen och låt den stå 2-3 timmar tills köttet är riktigt mört. Låt det svalna och lägg in steken i kylen över natten.

Nu börjar det roliga!
1/2 kg mört, färdiglagad fläsk (tärnad i små, små bitar)
2-3 msk färsk ingefära (finhackad)
2 vitlöksklyftor (pressade)
2 msk tomatpuré
1 msk harissa (eller sambal)
2 tsk mald koriander
1 msk soja
1/2 tsk fisksås
2 msk smör + 2 msk olivolja till stekning

Värm smör och olja i en stekpanna.
Lägg i köttet och ingefäran.
Stek sakta tills köttet börjar bli gyllenbrunt.
Lägg i vitlöken och fortsätt steka.
Rör om så köttet inte bränner fast i stekpannan.
Släng i tomatpurén, harissan och koriandern och se till att det blir ordentligt blandat.
Häll i sojan och fisksåsen och låt allt steka vidare (ev mer olja) tills köttet är torrt och rödbrunt.

Servera med ris och en tomat- & aprikossalsa eller kanske en raita!



1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera