tisdag 18 december 2012

Saffransbullar med vanilj




50 g färsk jäst
150 g smör                                                                                                                             
1-2 påsar saffran
5 dl mjölk
250 g kvarg/kesella
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
15-17 dl vetemjöl

Fyllning:
200g smör
1 ½ dl strösocker
3-4 tsk vaniljsocker

Pensling:
Uppvispat ägg och pärlsocker eller riven vit chocklad (samt ev lite rårörsocker).

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Stöt saffran lite i en mortel (eller kavla påsen med en brödkavel). Rör ner saffranet i smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader.

Häll mjölk mm över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Strö över lite vetemjöl och låt den jäsa under bakduk i 30-45 min.

Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och rör tills det är smidigt.
Ta upp degen och knåda. Dela i 2 delar.

Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka på ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik dubbel på längden och platta till lite med handen. Skär remsor på ca 2-3 cm, sno ihop till en knut. Lägg bullarna på bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk 30 min.

Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker eller byt ut pärlsockret mot riven vit choklad (och ev lite rårörsocker).

Grädda  ca 8 min.

MUMS!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar