50 g färsk jäst
150 g smör
1-2 påsar saffran
5 dl mjölk
250 g kvarg/kesella
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
15-17 dl vetemjöl
Fyllning:
200g smör
1 ½ dl strösocker
3-4 tsk vaniljsocker
Pensling:
Uppvispat ägg och pärlsocker eller riven vit chocklad (samt ev lite rårörsocker).
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Stöt
saffran lite i en mortel (eller kavla påsen med en brödkavel). Rör ner
saffranet i smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader.
Häll mjölk mm över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker,
ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i
maskin eller 10 min för hand. Strö över lite vetemjöl och låt den jäsa under
bakduk i 30-45 min.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och rör tills
det är smidigt.
Ta upp degen och knåda. Dela i 2 delar.
Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka på ca 25x60
cm. Bred på fyllningen. Vik dubbel på längden och platta till lite med handen.
Skär remsor på ca 2-3 cm, sno ihop till en knut. Lägg bullarna på bakplåtspapper
och låt jäsa under bakduk 30 min.
Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker eller byt ut pärlsockret mot riven vit choklad (och ev lite rårörsocker).
Grädda ca 8 min.
MUMS!!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar