Jag älskar pajer av alla slag och den här är okomplicerad.
Egentligen så ska man använda phylloplattor,
men idag valde jag smördegsplattor och det blev kanongott!
Olivolja
Ca 600g nötfär (eller blandat nöt- lammfärs)
1 stor lök (hackad)
2 vitlöksklyftor (pressade)
2 msk tomatpuré
1 msk oregano
½ tsk kanel (valfritt)
4 ägg (uppvispade)
Salt & peppar
- Bryn löken, vitlöken och köttfärsen i en stor stekpanna. Låt det stå och puttra tills det är torrt.
- Tillsätt kryddor, oregano & tomatpuré och rör om ordentligt. Ställ åt sidan och låt det kallna en stund (rör om lite då och då så kallnar det fortare).
- Blanda i osten, persiljan och de uppvispade äggen och rör om ordentligt. Smaka av och krydda mer vid behov.
- Lägg en smördegsplatta i en eldfast form och se till att den går upp över kanterna.
- Häll i köttfärsröran
- Täck med den andra plattan och skär bort överflödig deg som hänger över kanterna. Vik in/över resten lite snyggt. Man kan använda överflödig deg till att dekorera lite... Små hjärtan, rosetter osv...
- Ställ in i ugnen på ca 180 i ca 30 min eller tills pajen fått fin gyllenbrun färg.
Variation: Skippa kanelen om du vill. Kanelen gör pajen mycket roligare, men alla gillar det kanske inte.
Byt ut osten mot en annan ost som inte smälter, men även feta går bra.
Byt ut smördegen mot phyllodeg (se Spenatpaj ) för förklaring av hur man då gör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar