tisdag 8 juli 2025

Saffransglass med smak av pepparkaka

 





1 l vaniljglass

1 pkt saffran

150 g pepparkaksdeg

1 dl salta mandlar (varlfritt)

Rivet apelsinskal & krossade pepparkakor att toppa med


Grovhacka mandlarna.

Ta fram glassen ur frysen och låt stå framme och mjukna i ca 10 minuter.

Vispa ihop glassen med saffran. 

Smula i små bitar av pepparkaksdegen och de hackade mandlarna.

Vänd försiktigt runt och ställ in i frysen.

Låt stå i frysen minst en timma innan servering.

Skopa ut, toppa med apelsinskal och smulade peparkakor och NJUT! 

Kanelbullekladdkaka

 

Varför göra sig besväret med att baka bullar när man enkelt kan slänga ihop en sådan här?

200 g smör

2 tsk mortlad kardemumma

2 dl strösocker

3 ägg

2,5 dl vetemjöl 


Topping:

50 g smör

2 msk strösocker

2 tsk vaniljsocker

1,5 msk kanel

pärlsocker


Sätt ugnen på 200 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Smörj och bröa kanterna. 

Smält smöret i en rymlig kastrull och dra av från plattan. 

Mortla kardemummakärnorna och rör ner i smöret tillsammans med sockret. 

Vispa ner ett ägg i taget och avsluta med att vispa ner mjölet och blanda till en slät smet. Fyll formen med smeten. 

Smält smöret till toppingen och blanda ner socker, vaniljsocker och kanel. Häll över det i en behållare som är lätt att hälla ur (så det blir en stråle). Ringla över smeten i en spiral och strö på pärlsocker.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 15-18 minuter. Kakan ska dallra lite i mitten när du skakar på den. 

Låt svalna helt i formen (gärna i kylen) innan du skär upp kakan och serverar.

Knådfritt grytbröd med en smak av grekisk taverna

 

Receptet  kanske ser långt ut,
men är egentligen enkelt och smidigt att göra.


12g färsk jäst

3,5 dl kallt vatten

2 msk olivolja

8 dl vetemjöl

2 tsk salt

+ 1 dl vetemjöl till grytan



Lös upp jästen i vattnet i en stor bunke.

Blanda ner alla ingredienser och rör om tills degen har gått ihop.

Plasta in med plastfolie över bunken och ställ bunken i kylen över natten.

Sätt in en gjutjärnsgryta (med locket på) i den nedre delen av ugnen medan ugnen bli varm (250 grader).

Taa fram degen och låt den stå framme med ugnen värms upp.

Stjälp ut degen på ett väl mjölat bakbord.

Vik försiktigt ihop degen till formen på din gjutjärnsgryta, men bearbete den inte.Ta fram den varma grytan ur ugnen (akta fingrarna!) och strö 1 dl vettemjöl i grytan. (Detta är viktigt för att brödet inte ska fastna i botten på grytan).

Lägg degen i den varma grytan och sätt på locket. Sätt in grytan i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader.

Grädda i 30 minuter med locket på, ta av locket och grädda i ytterligare 20 minuter.

Ta ut grytan och låt svala en stund innan du tar ur brödet och lägger det på ett galler.

Låt helst brödet kallna helt innan du skär upp det.

Går givetvis utmärkt att frysa! 




fredag 27 juni 2025

Blondie med rabarber

En "Blondie" är en vit "Brownie"!

 


150g smör

150g vit blockchoklad (grovt hackad)

3 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

2 dl rabarber (skivad)

2 msk pärlsocker 

(valfritt: 1 dl rabarbermarmelad )


Sätt ugnen på 175 grader. Täck en ugnsform (20 x 30) med bakplåtspapper.

Smält smöret i en rymlig kastrull. Ta av kastrullen från plattan och ha i den vita chokladen. Rör om tills det smält. 

Vispa ner socker och ett ägg i taget och till sist även vetemjölet. Rör till en jämn smet. 

Häll smeten i formen och strö över rabarbern i ett jämnt lager. Toppa med pärlsocker (och små klickar av marmeladen).

Baka i ugnen i 20 minter och kom ihåg att den ska vara kladdig när den kommer ut. 

Låt kallna helt innan du skär upp kakan i rutor.

Rabarbermarmelad med punch

 



Superenkelt, men med "det där lilla extra"

500g     rabarber

2 msk    vatten

250g    syltsocker

2-3 msk    punch

Skär rabarbern i mindre bitar och koka upp i en kastrull med vattnet. Tillsätt syltsockret och koka 4-5 minuter. Häll i punchen och skumma av.

Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara i kylen.


måndag 23 juni 2025

Beasmör

 


Ett mycket trevligt alternativ till den uttjatade och något omoderna bearnaisesåsen


100g    Normalsaltat smör (rumsvarmt)

2 tsk    Vitvinsvinäger

3 tsk    Torkad dragon (smulad/hackad)

3 msk    Färsk persilja (hackad)

1 liten    Schalottenlök (finhackad)

1 krm    Gurkmeja

1/2 tsk    Flingsalt 

Blanda!

Linda i plastfolie, eller spritsa ut lite snyggt. Perfekt att frysa och plocka fram vid behov.. 

Ramslökssmör

 

Ett enkelt smör att snabbt blanda ihop och som verkligen passar till det mesta,
både fisk, kött eller bara bre på färskt bröd!

150g         Normalsaltat smör

40g (ca)    Ramslök

1 tsk        Salt (helst flingsalt)

1/2            Zest och juice av citron

Ta fram smöret så att det blir rumsvarmt.

Finhacka ramslöken, riv skalet av 1/2 citron och kläm ur saften.

Blanda väl.

Linda i plastfolie, eller spritsa ut lit snyggt. Perfekt att frysa och plocka fram vid behov.