tisdag 8 juli 2025

Knådfritt grytbröd med en smak av grekisk taverna

 

Receptet  kanske ser långt ut,
men är egentligen enkelt och smidigt att göra.


12g färsk jäst

3,5 dl kallt vatten

2 msk olivolja

8 dl vetemjöl

2 tsk salt

+ 1 dl vetemjöl till grytan



Lös upp jästen i vattnet i en stor bunke.

Blanda ner alla ingredienser och rör om tills degen har gått ihop.

Plasta in med plastfolie över bunken och ställ bunken i kylen över natten.

Sätt in en gjutjärnsgryta (med locket på) i den nedre delen av ugnen medan ugnen bli varm (250 grader).

Taa fram degen och låt den stå framme med ugnen värms upp.

Stjälp ut degen på ett väl mjölat bakbord.

Vik försiktigt ihop degen till formen på din gjutjärnsgryta, men bearbete den inte.Ta fram den varma grytan ur ugnen (akta fingrarna!) och strö 1 dl vettemjöl i grytan. (Detta är viktigt för att brödet inte ska fastna i botten på grytan).

Lägg degen i den varma grytan och sätt på locket. Sätt in grytan i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader.

Grädda i 30 minuter med locket på, ta av locket och grädda i ytterligare 20 minuter.

Ta ut grytan och låt svala en stund innan du tar ur brödet och lägger det på ett galler.

Låt helst brödet kallna helt innan du skär upp det.

Går givetvis utmärkt att frysa! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar