tisdag 8 juli 2025

Kanelbullekladdkaka

 

Varför göra sig besväret med att baka bullar när man enkelt kan slänga ihop en sådan här?

200 g smör

2 tsk mortlad kardemumma

2 dl strösocker

3 ägg

2,5 dl vetemjöl 


Topping:

50 g smör

2 msk strösocker

2 tsk vaniljsocker

1,5 msk kanel

pärlsocker


Sätt ugnen på 200 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Smörj och bröa kanterna. 

Smält smöret i en rymlig kastrull och dra av från plattan. 

Mortla kardemummakärnorna och rör ner i smöret tillsammans med sockret. 

Vispa ner ett ägg i taget och avsluta med att vispa ner mjölet och blanda till en slät smet. Fyll formen med smeten. 

Smält smöret till toppingen och blanda ner socker, vaniljsocker och kanel. Häll över det i en behållare som är lätt att hälla ur (så det blir en stråle). Ringla över smeten i en spiral och strö på pärlsocker.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 15-18 minuter. Kakan ska dallra lite i mitten när du skakar på den. 

Låt svalna helt i formen (gärna i kylen) innan du skär upp kakan och serverar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar