tisdag 7 december 2021

Tarte tatin - En klassisk fransk äppelpaj

 

En riktig klassiker, som inte är så svår som man kanske tror. 


Degen
2,5 dl Mjöl
100g smör
2 msk Strösocker
2 äggulor

Fyllning
4 äpplen
1,5 dl råsocker
50 g smör

Blanda mjöl och smör med fingertopparna (eller i en matberedare). Tillsätt socker och äggulor och arbeta snabbt ihop till en smidig degboll. Platta ut degen lite och linda in den i plastfolie. Låt den vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.

Skala äpplena. Kärna ur dem och skär i tjocka klyftor

Låt socker och smör till fyllningen smälta ihop i en ugnssäker stekpanna. Lägg äppelklyftorna i sockerblandningen och låt puttra på medelvärme ca 15 min tills de är karamelliserade och ljusbruna. Rör om då och då



Kavla ut pajdegen på lätt mjölad arbetsbänk till en rundel något större än stekpannan

Lägg äpplena i pannan i ett fint mönster och täck dem med pajdegen



Tryck försiktigt in degen längs kanterna

Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min, tills pajdegen fått lite färg. Dra en kniv runt kanten på tarten. Lägg ett uppochnedvänt fat på stekpannan och stjälp upp så att äpplena hamnar överst. Var försiktig, karamellsåsen är riktigt het

Låt svalna och servera sedan pajen med vaniljglass eller ännu bättre, med råkräm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar