måndag 1 april 2019

Chokladfondant

Helt outstanding efterrätt som inte alls är svår att göra!


·       100 g smör
·       150 g mörk choklad
·       2 ägg
·       2 äggulor
·       0,5 dl strösocker
·       2 msk vetemjöl
·       smör till formarna
·       strösocker till formarna

Smält smöret i en kastrull och ta av från spisen.
- Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.
- Vispa ihop ägg, äggulor och socker pösigt i en skål. Vispa ner mjölet och även chokladblandningen.
- Rör om tills det blir en slät och glansig kräm.
- Smöra fyra små ugnsfasta portionsformar och sockra dem ordentligt.
- Fördela smeten i formarna. Fram till hit kan du förbereda och sedan ställa in formarna i kylen med plast över.
- Sätt ugnen på 220 grader och sätt in formarna i ugnen. Nu gäller det att ha koll - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter skeden i den, men inte vara så lös så att den tappar formen. Tiden i ugnen kan variera men i min ugn är 11-12 minuter perfekt. 
- Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.
Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på desserttallrikar. Du kan behöva dra en sticka eller smal och vass kniv lite runt kanterna.
- Garnera med florsocker och röda bär eller varför inte en hallon- eller jordgubbsspegel?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar