torsdag 15 november 2018

Helstekt Rostas - en ny trevlig bekantskap

Tack vare ett kanonerbjudande på ICA Sellnäs, köpte jag 4 kg Rostas för en tämligen billig peng. Rostas är en ny bekantskap för mig, men det var absolut inte sista gången jag tillreder denna kulinariska succé. 
En perfekt tillagad köttbit (enl mig). Fin utsida och härligt medium rare insida.

Så här kan man tillreda den perfekta köttbiten, utan att använda sous vide.

Ställ ugnen  på 125° C.
Börja med att låta köttbiten ligga framme tills den är helt rumstempererad rakt igenom.
Torka noga av all köttsaft och salta/peppra i god tid innan tillagning.
Häll i 2 msk olivolja och 2 msk smör i en stor stekpanna och hetta upp. När smöret "tystnat" är det dags  att lägga i köttbiten.
Bryn varje sida i ca 1,5 minut medan du öser smörblandningen över köttet.
Lägg över i en eldfast form och ställ in i ugnen med en stektermometer.

Rare = 45-50° C
Medium rare = 50-54° C
Medium = 54-58° C
Medium well = 58-65° C
Well done: < 65 C   Köp en billigare köttbit....

När du tar köttet ur ugnen, lägg det på en skärbräda i ca 10-15 minuter innan du skivar. Då rinner inte all vätska ut. 

Enl Wikipedia:
Rostas är en styckningsdetalj av nötkött, som styckas ut ur rostbiffen, som sitter på djurets bakre ryggparti. Rostas är ett mört och magert kött. Det säljs både som hel bit och i skivor. Man bör beräkna 100-125 g per person....



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar