Café de Paris smör kommer inte alls från Paris utan från en restaurang med samma namn i Geneve. Eftersom jag bodde där ett tag, så har jag givetvis ätit där många gånger. Restaurangen har haft samma meny sedan 1930 med bara EN rätt att välja på - entrecôte med Café de Paris smör, pommes frites & sallad. Hur man ville ha köttbiten tillredd är valfritt, men att välja genomstekt medför onda blickar från kyparen.
Receptet på Café de Paris smör är en välbevarad hemlighet, men nedan hittar du det som jag tycker ligger ganska nära sanningen smakmässigt. Om du ser ett recept med endast 10 ingredienser så är det helt enkelt fel.
250 g smör
1/4 gul lök (finhackad)
1 vitlöksklyfta (pressad)
2 msk persilja (hackad)
1 msk gräslök (hackad)
1 msk dill (hackad)
1 tsk kapris
1 tsk grönpeppar i lag
2-3 sardeller
1/2 tsk konjak
1/2 tsk Worcestershiresås (uttalas "Woostersås")
1,5 msk tomatpuré
1 msk Dijonsenap
1 st äggula
1 tsk citronsaft
1 tsk timjan
1 krm salvia
1 krm rosmarin
1 krm dragon
1/2 tsk paprikapulver
1 krm curry
1/2 krm svartpeppar
1/2 krm vitpeppar
1/2 tsk salt
Smöret måste vara lite varmare än rumstemperatur, så ta fram det och ställ in det i ugnen en kort stund på 50 grader.
Stöt de torra örterna i mortel. Blanda alla övriga ingredienser i en matberedare och lägg
i örterna. Kör runt en liten stund. Lägg sedan över smöret i en bunke och vispa med en elvisp tills det blir slätt, ljust och fluffigt. Låt det
ta sin lilla tid!
Notera: Måttet på örterna är baserat på torkade örter, inte färska. Om du använder färska örter så får du iaf dubblera måttet.
På Restaurang Café de Paris serveras alltid köttet på detta sätt, med köttet ovanpå det halvsmälta smöret. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar