söndag 17 december 2017

Garides saganaki (räkor i tomatsås med ouzo & feta)

En enkel men med mycket festlig rätt
250-300 g stora råa räkor (skalade)
1 liten fänkål (finskivad)
1 gul lök (finskivad)
2 msk ouzo
1 burk krossade tomater
1 msk färsk oregano (finhackad)
3 vitlöksklyftor (finhackade)
1/2 gul chili (finhackad)
1 tsk citronskal (riven)
10 st svarta Kalamata oliver (urkärnade och grovt hackade)
1 paket grekisk feta (smulad)
Olivolja & salt

Till servering:
Färsk persilja (hackad)
Grekiskt bröd

Sätt ugnen på 250 grader.
Fräs fänkål, lök, vitlök i olivolja tills löken är genomskinlig (5-7 minuter).
Häll i ouzo.
Tillsätt krossad tomat, oregano och lite salt. Låt puttra sakta i 8-10 minuter.
Blanda i chilin, citronskal och räkorna och koka endast i 30 sekunder. Precis när räkorna börjar bli rosa, ta av från värmen. Häll över i ugnsfast form (helst portionsskålar i keramik)
Blanda ner oliverna och smula över fetan.
Ställ in i ugnen 5- 6 minuter tills fetan har smält och räkorna är färdigkokta.
Garnera med persilja och servera med grekiskt bröd.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar