måndag 24 april 2017

Ghormeh Sabzi (persisk lammgryta)

En härlig lammgryta med underbar smak och doft!




800g lamm (skuret i grytbitar 5-6 cm)
4 dl kidneybönor (färdigkokta och avrunna)
4 msk torkade bockhornsklöverblad
5 dl persilja (finhackad)
2 dl korianderblad (finhackad)
6 dl salladslök (finhackad)
1 dl olivolja
2 st lökar (hackade)
7-8 torkade limefrukter
4 st citroner (pressade)

Salt och vitpeppar

Fräs örter och salladslök i matolja i ungefär 30 minuter. Blandningen ska mörkna men inte bli bränd. Rör om ofta. Lägg över örtröran i en skål och ställ åt sidan.



Salta köttet och fräs det tillsammans med löken i lite mer matolja.


Häll i örtblandningen i grytan. Häll på vatten så att det precis täcker. Låt sjuda under lock i ca 1 timme.

Stick några hål i de torkade limefrukterna och lägg ner dem i grytan tillsammans med bönorna. Låt grytan fortsätta sjuda tills köttet är riktigt mört, utan att ha blivit torrt. Det tar ytterligare ½ - 1 timme.


Smaka av med citron och eventuellt lite mer salt. Servera med basmatiris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar