söndag 29 mars 2015

Zigni (Eritreansk lammgryta)





500g Lammkött (helst benfritt), skuret i små kuber á ca 1,5-2 cm
2 lökar (finhackade)
1 burk krossad tomat
1 dl Tesmi eller Ghee (se bilden längre ner)
4 vitlöksklyftor (pressade)
Berbere (etiopisk/eritreansk krydda)
1 tsk salt
1/2 l vatten
Inte många ingredienser som behövs

Lägg löken i en tjockbottnad kastrull och låt den "svettas", men utan olja/smör och utan att den blir bränd. Detta tar ca 5 minuter på låg värme. Tillsätt Tesmi/Ghee, tomaterna, berbere (så mycket du tål) och lite vatten. Koka ihop i ca 20 minuter och rör om lite då och då. Lägg i vitlöken och det tärnade köttet, salta. Koka vidare ca 30 minuter, eller tills köttet är mört,

Servera på och med Injera, ett speciellt bröd, som är lite som en grå disktrasa, lite surt men ack så gott! (Recept kommer).

Finns lite här och där, men säkrast på livsmedelsbutiker som specialiserar sig på mellanöstern.
Ingera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar