måndag 26 januari 2015

Chirino Fricasse (Fläsk i ägg, sallad och citronsås)

Nog låter det märkligt att ha sallad i en gryta,
men ack så himmelskt gott det är!
1 kg benfritt fläskkött (skuret i kuber, 2 cm)
6-7 st vårlökar (finhackade)
1 st lök (hackad)
1 1/2 dl olivolja
2-3 själkar bladselleri (skivad)
3 st huvuden romansallad
1 dl dill (hackad)
1 dl persilja (hackad)
Salt och färskmalen peppar

Till såsen:
3 ägg
1-2 dl färskpressad citron
1 msk majsena

Tvätta och skär salladen i 2-3 cm stora bitar. Koka i saltat vatten i ca 5 minuter. låt den rinna av och ställ åt sidan.
Värm olivoljan i en stekpanna och bryn köttet runtom. Lägg i löken och selleri och låt dem steka med tills löken blir genomskinlig.
Salta, peppra och täck köttet med vatten. Sätt på ett lock och låt köttet småputtra tills det är mört (fyll ev på med vatten under tiden).
När köttet är mört, lägg i dill, persilja och sallad och koka ytterligare 15-20 minuter. Ta av från värmen.
I en separat skål, vispa ihop ägg och citronsaft och tillsätt majsena. Häll i lite av såsen från grytan, lite i taget så att du inte "chockar" äggen med värmen (då blir det äggröra!).
Häll försiktigt över äggblandningen i grytan och rör hela tiden tills det tjocknar.
Låt grytan stå i 15 minuter och "vila" innan servering. Du behöver inget till grytan, förutom ev lite grekiskt bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar