måndag 26 januari 2015

Beouf Bourgignon (eller köttgryta med rödvin på vanlig svenska)



Liten arbetsinsats, men STOR smakupplevelse! 
Största problemet med denna rätt är att man måste stå ut med den 
läckra doften sååå länge innan man kan äta!

600-700g nötkött (eller älgkött). Gärna benfri märgpipa eller högrev (skuret i 3-4 cm kuber)
1 paket bacon (strimlad)
2 morötter (skurna i små kuber)
1 palsternacka (skurna i små kuber)
ev 1/2 kålrot (skurna i små kuber)
1 stor lök (grovt hackad)
2-3 vitlöksklyftor (hela)
2 msk tomatpuré
1/2 l rött vin
1/2 l fond (helst oxfond)
1 dl mjöl
Ett par lagerblad
Havssalt
10 små lökar (hela)

Fräs baconstrimlorna sakta i en gjutjärnsgryta.
Salta mjölet och vänd ner köttet i det. Plocka upp bitarna och skaka av. Lägg ner köttet i grytan och veva inte runt för mycket för då blir det klet av mjölet. Bryn köttet.
Lägg i morötterna, palsternackan, den hackade löken och vitlöken. Bränn av med vinet och fonden och tillsätt resten av ingredienserna.
Så fort hela härligheten har kokat upp samtidigt som du skrapat loss alla gottigheter från pannans botten, så sätter du på locket och ställer in grytan i ugnen på 170 grader och glömmer bort den i 2,5 - 3 timmar. KLART!
OBS: Kolla eventuellt efter 1,5 hr om du behöver tillsätta mer vätska!

Notera: Man kan gärna laga denna rätt dagen innan den ska serveras. Blir bara godare och godare!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar