söndag 29 mars 2015

Kebbe, Kibbeh, Kubbeh

Detta är lite som med våra svenska köttbullar. Det finns säkert 100-tals sätt att göra dessa på och de heter lite olika, beroende på nationalitet. Grundidén är däremot densamma.

Egentligen så ska man göra fyllda, avlånga köttbullar som friteras, men jag gör hellre detta som en paj.

Fyllning:
250 g nötfärs (eller lammfärs)
2 rågade msk pinjenötter
1 lök (finhackad)
Lite smör
1 krm kanel, kardemumma och kryddpeppar (ca 1 krm av varje krydda)

Bulgurhöljet:
250 g finkrossad bulgur (blötläggs i 1 timma i rikligt med vatten)
250 g nötfärs (eller lammfärs)
1/2 lök (finhackad)
2 krm kryddpeppar
2 krm kummin
2 krm kanel
2 krm koriander
2 krm kardemumma
1/4 tsk sumak eller rivet skal av 1/2 lime
1/2 tsk bakpulver
1 tsk ströbröd
1/2 dl olja
1/2 dl smält smör

Börja med fyllningen. Stek pinjenötterna i lite smör tills de börjar få lite färg. Lägg i löken och stek tills den är genomskinlig. I med köttfärsen och kryddorna och stek tills det är genomstekt, Blanda med en träslev. Ställ åt sidan och låt kallna.

Bulgurhöljet: Låt bulgur rinna av helt och hållet. Kör bulgur och alla andra ingredienser (förutom oljan och smöret) i matberedaren tills det är som en slät deg. 
Smöra en pajform. Lägg i hälften av bulgurdegen i botten och släta ut, platta till enda ut i kanterna. 
Sprid ut fyllningen på underlaget, men lämna 1 cm i kanten. 


 Gör små plattor av bulgurdegen mellan händerna och lägg ovanpå fyllningen tills den är helt täckt. Med en vass, blöt kniv, gör ett snyggt mönster i pajen.



Häll på oljan och smöret och grädda i 180 grader i ca 1 timma på över/undervärma. 
Om inte "pajen" fått tillräckligt med färg, dra upp ugnen till 250 grader (övervärme) i 5 minuter på slutet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar