Egentligen så ska man göra fyllda, avlånga köttbullar som friteras, men jag gör hellre detta som en paj. |
Fyllning:
250 g nötfärs (eller lammfärs)
2 rågade msk pinjenötter
1 lök (finhackad)
Lite smör
1 krm kanel, kardemumma och kryddpeppar (ca 1 krm av varje krydda)
Bulgurhöljet:
250 g finkrossad bulgur (blötläggs i 1 timma i rikligt med vatten)
250 g nötfärs (eller lammfärs)
1/2 lök (finhackad)
2 krm kryddpeppar
2 krm kummin
2 krm kanel
2 krm koriander
2 krm kardemumma
1/4 tsk sumak eller rivet skal av 1/2 lime
1/2 tsk bakpulver
1 tsk ströbröd
1/2 dl olja
1/2 dl smält smör
Börja med fyllningen. Stek pinjenötterna i lite smör tills de börjar få lite färg. Lägg i löken och stek tills den är genomskinlig. I med köttfärsen och kryddorna och stek tills det är genomstekt, Blanda med en träslev. Ställ åt sidan och låt kallna.
Bulgurhöljet: Låt bulgur rinna av helt och hållet. Kör bulgur och alla andra ingredienser (förutom oljan och smöret) i matberedaren tills det är som en slät deg.
Smöra en pajform. Lägg i hälften av bulgurdegen i botten och släta ut, platta till enda ut i kanterna.
Sprid ut fyllningen på underlaget, men lämna 1 cm i kanten.
Gör små plattor av bulgurdegen mellan händerna och lägg ovanpå fyllningen tills den är helt täckt. Med en vass, blöt kniv, gör ett snyggt mönster i pajen.
Häll på oljan och smöret och grädda i 180 grader i ca 1 timma på över/undervärma.
Om inte "pajen" fått tillräckligt med färg, dra upp ugnen till 250 grader (övervärme) i 5 minuter på slutet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar