torsdag 16 juni 2011

Youvarlakia Avgolemono (Grekiska köttbullar med ägg & citronsås)



Man kan göra Youvarlakia som en soppa med köttbullar i,
men vi föredrar en tjockare konsistens på såsen och rikligt med sås! Gudagott!!!
Köttbullarna
500 g köttfärs (gärna  blandfärs)
1 dl långkornigt ris
1 lök (finhackad)
1 vitlöksklyfta (pressad)
2 msk persilja (hackad)
1 msk mynta (hackad - färsk eller torkad)
Salt & peppar
1 ägg
1 dl mjöl
1 l kycklinguljong

Såsen
2 ägg
2 citroner (pressade)
2 msk majsena

Köttbullarna
Blanda alla ingredienser i en stor skål förutom mjöl och buljong.
Lägg mjölet i en skål och mjöla händerna. Rulla köttbullarna och skaka av överflödig mjöl. Köttbullarna ska vara ungefär lika stora som valnötter.




Koka upp buljongen i en bred kastrull. Lägg försiktigt i köttbullarna och och se till att de täcks av buljongen. Låt köttbullarna puttra under lock i ca 45 min. Fyll på med lite mer buljong om det behövs. Ta av kastrullen från spisen.

Såsen
Vispa upp äggen ordentligt i en kastrull (ej på spisen). Vispa i juicen från 1 citron (mer vid behov men det är svårt att veta hur stora/saftiga citronerna är). Sila i en dl i taget av den varma buljongen under ständig vispning för att värma äggen, men det får inte gå för fort för då blir det ägröra! Blanda majsena med lite vatten och häll i. Värm tills det tjocknar, men det får absolut inte koka upp! Lägg i köttbullarna.
Servera med feta och grekiskt bröd, ellet typ Ciabatta.




2 kommentarer:

  1. Har gjort det här receptet några gånger nu och ville bara tacka och säga att det har blivi ettt av våra favoritrecept! :D

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera