Fyllda auberginehalvor kallas för Papoutsakia i Grekland vilket betyder "små skor". Köttfärssåsen kan varieras i oändlighet, men denna köttfärssås har en grekisk "touch" tycker jag. |
4 st
auberginer
500 g
bland- eller nötfärs
1 st
gul lök (hackad)
3-4 st vitlöksklyftor (tunt skivad)
1 burk
krossade tomater
2 msk
tomatpuré
1 dl rödvin
3-4 tsk oregano (torkad)
1 st kanelstång
1 pkt fetaost
1 dl riven parmesanost
Olivolja
Salt
och peppar
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj av auberginerna och torka. Dela auberginerna på längden och skär några snitt i köttsidan. Häll över lite olivolja och grädda i ugnen ca15 min tills köttet lätt släpper.
Medan auberginerna är i ugnen kan du sätta igång med köttfärssåsen. Fräs lök och vitlök sakta i rikligt med olivolja. Den ska inte få färg, bara bli genomskinlig.
Lägg sedan i köttfärs och fortsätt steka tills den är helt genomstekt. Lägg i tomatkross, tomatpuré, vin och kryddor. Låt den puttra en stund på spisen.
Ta ut
auberginerna, gröp ut auberginens fruktkött försiktigt, utan att göra hål på skalet. Hacka aubergineköttet och lägg ner det i köttfärssåsen. Smaka av.
Fyll auberginerna med köttfärssås och toppa med riven parmesan och smulad feta. Ställ tillbaka in i ugnen tills osten har smällt och blivit gyllenbra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar