onsdag 19 juni 2013

Key Lime Pie

Läcker och lättlagad!!!
Pajdeg:
300 g Digestive kex
100 g smör (smält)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel

Fyllning:
1 burk konserverad mjölk (söt)
4 äggulor
1 dl pressad limejuice (ca 4-5 st)

Blanda ingredienserna till pajdegen till en smulig, grynig massa och platta ut i en smord pajform. Baka i förvärmd ugn (200 grader) i 5 minuter. Låt svalna.

Blanda ingredienserna till fyllningen, men vispa inte. Häll i fyllningen i pajskalet och låt stå i kylen i ca 4 timmar. Dekorera med limeskivor & grädde.

MEN, om du inte tycker om idén med råa äggulor så går det bra att grädda pajen i ugnen en stund, det gör jag.

När man blandar kondenserad mjölk och syrliga limesaften inträffar en reaktion som gör att fyllningen tjocknar utan att gräddning krävs. Många tidiga recept instruerade inte kocken att grädda pajen, beroende på den kemiska reaktionen som kallas syrning, för att skapa rätt konsistens. Idag gräddas ofta pajen av säkerhetsskäl på grund av de råa äggen en kort stund, vilket även får fyllningen att tjockna än mer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar