1 kyckling (ca 1 ½ kg) eller
motsvarande kycklingfiléer
1 stor gul lök (stora bitar)
1 flaska mustigt rödvin
2 msk rödvinsvinäger
2 hönsbuljongtärningar eller 3
msk koncentrerad fond
4 dl vatten
1 knippe färsk timjan
4 lagerblad
3-4 vitlöksklyftor (hela)
1 msk tomatpuré
200 g rimmat sidfläsk (strimlat)
200 g champinjoner (stora bitar)
200 g smålökar (hela)
3 morötter (tärnade)
Smör och olja till stekning
Salt och peppar
(ev lite majsena)
Stycka kycklingen i stora
bitar, salta och peppra.
Skala och skär löken i stora
bitar.
Bryn kycklingbitarna och lök
runtom i smör och olja i en rymlig gryta.
Smula ned buljongtärningarna
och häll på rödvinet, vinägern och vattnet.
Lägg i timjan, lagerblad, hela
vitlöksklyftor samt tomatpuré. Rör försiktigt så att allt blandas och låt sjuda
under lock i ca 30 minuter.
Ta upp kycklingbitarna med en hålslev och sila buljongen.
Häll tillbaka buljongen i grytan och
koka ihop den 7-8 minuter tills den börjar tjockna.
Strimla under tiden fläsket och skär champinjonerna i stora bitar.
Skala smålökarna men låt
topparna sitta kvar så att de inte ramlar isär.
Skala och skär morötterna i stora tärningar.
Knaperstek sidfläsket i en stekpanna.
Bryn svampen, lökarna och
morotstärningarna i fläskfettet i samma stekpanna.
Lägg tillbaka kycklingen i den
reducerade skyn. Lägg i fläsket och grönsakerna. Låt allt puttra ihop i ca
10 minuter.
Smaka av med salt och peppar,
men kom ihåg att fläsket är salt.
Servera rykande hett med kokt
potatis eller eventuellt tagliatelle.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar